Press

Action in Art!

Pressmeddelande
Från: Konstnärsgruppen Haka, Uppsala

INTERNATIONELL KONSTUTSTÄLLNING
Action in Art!
Köttinspektionen, Strandbodgatan 3, 753 23 Uppsala
Vernissage 1 maj kl 12-17, invigningstal 15:00
Öppet: 1-11 maj
Curator: Haka

PUSSY RIOT– INTIM KIRURGI - MISS KONG I BIKINI
Haka presenterar vass politisk konst. Medverkar gör fem konstnärer från Ryssland, Finland och Sverige.  En av konstnärerna är medlem i Pussy Riot och en annan i underground rörelsen Feministisk penna i Moskva och de opponerar mot den politiska situationen i Ryssland från ett konstnärligt perspektiv. Liv Strömquist är en av Sveriges främsta serietecknare som är aktuell med en helt ny serie som handlar om intimkirurgi och synen på det kvinnliga könet. Med satir och träffsäkerhet ger hon sig an tabubelagda ämnen genom svart humor. Minna Suoniemi ifrågasätter våra föreställningar om kvinnorollen i filmen Miss Kong, en kvinna som ihärdigt hoppar hopprep iförd en bikini med Amerikanska flaggan.  Fem konstnärer från tre länder som alla aktivt och högljutt tar ställning i demokratiska fri- och mänskliga rättigheter. Genom konsten kan vi rita ut viktiga frågor på politiska kartan, frågor som är viktiga att prata om!

————————————————————————————————————————————————-
LIV STRÖMQUIST, Sverige

”Liv Strömquist är folkbildaren med fotnotsiver som vägrar dra i crazyhandbromsen. Hänsynslöst sträng och utan tid för diskretion förvandlar hon avancerade samhällsteorier till begripliga strippar som får ilskan att spritta av skratt.”
– Aftonbladet
Hon är en av Sveriges mest etablerade serietecknare. Hon slog igenom med succèdebuten Hundra procent fett (2005)vilken har fått uppföljare, Drift (2006) och Einsteins fru (2008) och Prins Charles känsla (2010). Hennes serier har publicerats i bl.a. Bang, DN på stan, Ordfront magasin och Aftonbladet. Hon är en av drivkrafterna i P3s satirprogrammet Tankesmedjan och har tidigare medverkat i programmet Pang prego.
I sina serier kombinerar Strömquist en vass humor och folkbildning på ett unikt sätt, genom att förvandla avancerade samhällsteorier till begripliga och vansinnigt roliga seriestrippar.  Hon har ägnat sig åt politisk aktivism, främst i feministiska frågor. På utställningen Action in Art ska hon visa sin ännu inte publicerade serie som handlar om intimkirurgi/synen på kvinnans kön.

————————————————————————————————————————————————-
LUSINE DJANYAN & ALEKSEI KNEDLYAKOVSKY, Ryssland


Foto: Detalj av installationen White circle 2012 av
Lusine Djanyan och Aleksei Knedlyakovsky från Ryssland visar två installationer som berättar om de politiska demonstrationer som ägde rum i Moskva 2012 i protest mot fusket under presidentvalet, och i Mordvinien 2013 som stöd för de fängslade Pussy Riot-aktivisterna. Lusine Djanyan deltog själv i Pussy Riots aktion i Sotji 2014 och Aleksej Knedlyakovsky var medlem i konstgruppen Vojna.  Installationerna är ett samarbete mellan dessa två konstnärer och har i Ryssland inte visats i sin helhet då de pålades censur. Flera av de mest provokativa pappersdemonstranterna plockades bort. Det var för magstarkt för museichefen att visa texter där det bl.a. står att
- Putin måste avrättas!
Demonstranterna får agera ställföreträdare för riktiga människor som sällan får tillstånd eller vågar av säkerhetsskäl demonstrera om HBTQ- frågor, kyrkan, statsmakten och korruption. Haka är stolta att visa detta omdiskuterade och viktiga verk i Sverige!
Filmmaterial: http://m.youtube.com/watch?v=PPneaTsx4Bw


————————————————————————————————————————————————————-
VICTORIA LOMASKO, Ryssland
 

Viktoria Lomasko är mest känd för sina domstolsteckningar från olika politiska rättegångar men också en närgången serie teckningar om prostituerade immigranter som samtalar med varandra om sin situation. Det är ofta en outhärdlig vardag som målas upp och lämnar ingen oberörd.
De teckningar som ska visas i Uppsala illustrerar domstolsprocessen mot Pussy Riot och mot demonstranterna som protesterade i Moskva 2012.  Victoria Lomasko är även en av grundarna av rörelsen Feministisk penna som belyser politiskt och socialt inriktad konst av kvinnliga konstnärer. Lomasko visar genom sina bilder en helt ny infallsvinkel av dagsaktuella händelser som påverkar politiken, kulturlivet och yttrandefriheten i dagens Ryssland. Konstnärerna riskerar sin frihet och sin trygghet genom att aktivt delta och opponera sig mot rådande orättvisor.


————————————————————————————————————————————————————-
MINNA SUONIEMI, Finland


Minna Suoniemis konst handlar om kvinnans olika roller. Minna visar videon ”Miss Kong” som replikerar till filmen King Kong som handlar om en uppenbarelse som är för stor och klumpig för sin omvärld och dess regler om uppförande. Miss Kong kombinerar Kong och den unga kvinnan som han avgudar.

MISS KONG konstfilm
Miss Kong portrays an overweight woman jumping robe. The focus is in the slow motion movement of the flesh, which is shot in close-ups of body parts. The image shows a woman as an extreme physical being without the lightness of the feminine ideal. The sounds in the piece, the bumping and gasping and the slapping of flesh, gain pace as the exercise continues. It replicates the experience of the film King Kong of a presence that is too big and clumsy in relation to the surrounding world and its rules of behaviour. The figure of Miss Kong combines Kong and the young woman that he worships.

Minna Suoniemi (b. 1972) is a graduate of the Academy of Fine Arts in Helsinki and the University of Art and Design in Helsinki. She has actively worked as visual artist since 1996. She is a Lecturer at Aalto University, School of Arts, Design and Architecture. Suoniemi lives and works in Helsinki and Tampere.

————————————————————————————————————————————————————————————
PRESSBILDER: https://dl.dropboxusercontent.com/u/20737993/actioninart.zip
Kontakta haka för mer information: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Ateljé Haka
Eklundshovsvägen 1 d
752 37 Uppsala

Om Köttinspektionen:
Action in art! visas på Köttinspektionen, en nystartad kulturplattform som är ett samarbete mellan Haka, Teater C och danskompaniet Autopilot. Action in Art är det allra första kulturevenemanget i de nyöppnade lokalerna. Kulturplattformen är helt unik i sitt slag i Uppsala kommun och blir ett viktigt inslag i kulturlivet i Uppsala.

Haka och kulturplattformen Köttinspektionen får stöd från kulturnämnden, Uppsala kommun.
Välkomna!

End of information